Benca – Bibliografija

Adolf Benca je rođen 1959. godine u bivšoj Čehoslovačkoj. Porodica Benca je sa desetogodišnjim Adolfom i mlađom ćerkom Lubicom emigrirala iz Česhoslovačke u Ameriku 1969. godine. Mladi Adolf je još od prvih dana provedenih u Americi izazivao pažnju svojih učitelja i okoline neverovatnim talentom. Već sa sedamnaest godina su ga smelo označili kao budućeg Pikasa. Dečaku koji je stvarao svoja prva umetnička dela četkama koje su koštale manje od tri dolara, bilo je dovoljno samo deset godina, da se afirmiše među svetskim slikarima. Najpre je završio Union School Cooper, školu umetnosti u Njujorku, sa diplomom Bachelor of Fine Arts (B.F.A.). Četiri godine kasnije dodeljena mu je titula Master of Fine Arts (M.F.A.) na prestižnom „Columbia University“ u New Yorku. Pohađao je kolumbijski Univerzitet umetnosti (Columbia University School of Art) ali je i studirao ljudsku anatomiju na Univerzitetu u Bolonji, Italija. U Italiji, u arhivi „Lorenzo de Medici“ on je ispitao više od 900 primeraka dela Aristotela. Na Univerzitetu u Bolonji, jednom od tri najstarijih u Evropi, Adolf Benca je dobio titulu „Doctor honoris causa (Dr.h.c.)“ u oblasti anatomije, kao i titulu „Doctor honoris causa„ u oblasti filozofije na Univerzitetu Johns Hopkins, Baltimor, Merilend.
Sa 26 godina je postao član švajcarske akademije u Rimu. Sa 28 godina je postao član francuske akademije u Rimu. Sa 29 godina je postao član američke akademije u Rimu. Sa 35 godina je postao član švedske akademije u Rimu. Sa 41 godinu je postao član nemačke akademije u Berlinu.
Nakon pada „gvozdene zavese“ je odlučio da produži svoju karijeru u centralnoj i istočnoj Evropi. Godine 2002. je počeo sa radom u Pragu i tu mu je dodeljena prestižna nagrada Masarikove akademije. Od 2003. godine, radi u partnerstvu sa „Bratislavskom brodarskom kompanijom a.d. (Bratislavska lodna spoločnosť a. s.). Na taj način, svoju kompletiranu kolekciju umetničke aktivnosti od 2003-e godine pa do danas, umetnik predstavlja na rečnim ladjama, tj. „Plutajućim galerijama“ koje su nazvane po njemu i međunarodno su priznate. “Plutajuću galeriju” Adolfa Benca u Bratislavi je 2012. godine posetilo 22.437 ljudi. Godine 2012. su “Bratislavska brodska kompanija a.d. (Bratislavská lodná spoločnosť a. s )” i slikar Adolf Benca osnovali kompaniju „Adolf Benca Académia s.r.o.“. Godine 2013-e je ovaj projekat bio međunarodno prihvaćen na “Briselskom simpozijumu” EBU (Europe Barge Union). Partner u realizaciji ovog međunarodnog projekta je “Evropski centar likovne umetnosti”.

Adolf Benca - Love